Activitatea Asociaţiei ApEAL din Ciocăneşti – 2011

Am primit de la Şerban (căruia îi doresc multă energie şi în continuare!) un sumar al activităţii ApEAL din 2011, un exemplu care îmi doresc să fie urmat şi de alte persoane şi asociaţii:

Această prezentare necesită JavaScript.

Şerban:

Aho, aho prieteni dragi

Doar oleacă să mai staţi

Şi povestea-mi ascultaţi.

Tocmai anul s-a-ncheiat

Şi bobocii-am numărat ….

Dragi oameni buni care aţi fost alaturi de noi, Asociaţia pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership, în 2011 !

Vă doresc multe împliniri în 2012!

Cu sprijinul vostru am realizat încă un an de acţiuni pentru copiii din comunitatea Ciocăneşti Dâmboviţa, sub aceeaşi viziune :

Educaţia : soluţie pentru bunăstarea fiecăruia şi a tuturor împreună!

Vă mulţumim că aţi fost alături de noi !

Începutul lui 2011 aduce o colaborare cu Grupul “Împarte Bucurie”, iniţiat de inimosul Leo Bacică (Mulţumim Leo şi prietenilor tăi!). Achiziţionăm două maşini electrice de cusut care stau la baza iniţierii unui cerc de croitorie. De la cultură generală până la croitorie practică sau antreprenoriat, fetele vor dobândi deprinderi utile pentru viaţa. O fetiţ ă rromă de clasa a VIa a primit deja o mică lucrare de la Casa Mică prin care a câştigat primii bănuţi.    

Târgul de Mărţişor a adunat, deja tradiţional, copii din toată comuna la Căminul Cultural. Din păcate tocmai şcoala din centrul comunei nu a dorit o participare oficială, aceasta fiind de neînţeles pentru noi. Dar aşa e pe front, defilăm cu cine are sufletul să meargă alături de noi.

 “Biblioteca-un nou inceput este numele primului proiect prin care am reuşit să mişcăm semnificativ lucrurile la îndrăgita noastra bibliotecă. Scopul a fost foarte precis: să aducem mai mulţi copii spre lectura şi prin cele 3 calculatoare şi legătura la internet, să le deschidem copiilor o fereastra spre lume. Am mai reuşit să amenajăm o camera de activităţi pentru copii şi una pentru Clubul Tineretului (copii mai mari, de gimnaziu) unde copiii au început să se regasească. Pe lânga fondurile de la Fundaţia IREX, FAT şi ApEAL au contribuit din fonduri proprii. Important este că am reuşit să mobilizam şi câţiva oameni care au voluntariat pentru aceste realizări. Nu e mult dar e un pas important: am spart gheaţa. La inaugurare, copiii au putut urmari un film 3D şi au primit câte un număr al revistei BioPlanet, printr-o donaţie de la Editura Didactica Publishing House. Mulţumim! De asemenea Mulţumim IREX şi lui Vlăduţ Andreescu pentru sprijin.

Si iata ce s-a ivit dincolo de gheata: Tamara Mihalache o mamica din comunitate a initiat la ea acasa (la biblioteca si camin nu avem deocamdata caldura..) un atelier gratuit unde invata copii sa faca lucruri utile, atelierul  “Maini de Aur”. Si iata cum un suflet mare aduna copii din orice sat (da, si copii rromi!) si mai pune o caramida la noul edificiu al relatiilor comunitare in comuna Ciocanesti. Multumim Tamara!
                ApEAL s-a implicat direct si in realizarea conditiilor pentru implementarea proiectului BIBLIONET respectiv dotarea cu alte 4 calculatoare, imprimanta si proiector la biblioteca, donate de Fundatia IREX. Vom avea in final o sala complet dotata pentru Clubul Tineretului, lucru pe care acum un an abea daca il visam ! Bibliotecara noastra Flori Barbu este sufletul acestui proiect. Multumim Flori!

Campionii Lecturii – editia a-IIa s-a desfasurat tot la Bookfest cu mare entuziasm. Premierea celor 30 copii s-a facut prin donatia Editurii “Curtea Veche”, devenita partener traditional al concursului. Inca un pas de apropiere al copiilor de lectura. Multumim “Curtea Veche”!

O frumoasa initiativa a dirigintei Roxana Neatu, Liceul Matei Basarab Bucuresti, ii aduce pe elevii clasei a Xa alaturi de copiii din Ciocanesti. O alee de trandafiri donati de elevi, pictura si voie buna sunt ingredientele unei zile memorabile. La sfarsit copii primesc rechizite donate de parintii unui elev care au dorit sa ramana anonimi. Din pacate comportamenul unor tineri din comuna care n-au profitat de ocazia de a-si slefui caracterul in cursul scolii, a umbrit o zi altfel reusita. Noi multumim Roxanei si elevilor ei! Va mai asteptam.

Am initiat deasemenea proiectul Toti copii la Biblioteca”, din resurse ApEAL. Prin acesta am inceput sa organizam initierea copiilor de clasa intai in lumea bibliotecii. Prima zi la biblioteca a fost una memorabila: povesti, filme, diplome pentru piticii deja inscrisi si cate o revista Doxi cadou (donatia editurii CD-Press, multumim!). Dorim sa crestem o nou generatie de prieteni ai cartii nu numai ai telenovelelelor si jocurilor pe PC.

Din pacate nici la acest proiect scoala din centru nu a dorit sa participe. De fapt nu a mai dorit sa fie de facto partener ApEAL din momentul in care asociatia noastra si-a propus sa activeze pentru toti copii comunei, nediscriminatoriu, deci inclusiv in parteneriat cu Scoala “Smaranda si Dumitru Roman” din satul Vizuresti (80% rromi) al comunei noastre.

Si iata cum aranjeaza Dumnezeu lucrurile: ApEAL are cu scoala din Vizuresti cel mai bun parteneriat pe care si l-ar putea dori cineva cu o scoala, aceasta fiind condusa cu atata suflet si deschidere de catre directorul Nila Ion! Multumim Nelu ! (Da, ati citi bine: Nelu. Este o bucurie sa te poti numara printre prietenii lui).

Primavara ne mai deschide un drum: implicarea in educatia si initiativa antreprenoriala a tinerilor din comunitate. Asa incepem “Stafeta Oportunitatilor”. Cu banii donati de familiile Radut Andreea, Mihai Dumitrescu, Ciurea Aida-Alin si Pensiunea Casa Mica sprijinim o tanara mamica a 3 copii (plus o mama paralizata in grija!) precum si un tanar de 19 ani dintr-o familie de rromi cu 8 copii sa-si initieze propriile activitati din care sa-si asigure un venit. Banii imprumutati fara dobanda vor fi returnati (o parte deja s-au intors la ApEAL) si ii vom folosi pentru a ajuta alti tineri sa profite de oportunitati. In felul acesta dorim ca Stafeta Oportunitatilor sa ajute cat mai multi tineri sa aiba initiative prin care sa aiba curaj sa-si ia viata in maini. Invatam oamenii sa pescuiasca in loc sa le dam peste ….

Scoala de Vara 2011proiect central in comunitate, ne-a prilejuit bucuria sa incepem a folosi dotarea tocmai obtinuta prin “Biblioteca un nou inceput”. Progresele au fost remarcabile: trei cursuri aplicate despre antreprenoriat si folosirea practica a calculatorului (Multumim Junior Achivement-Dorin Calin!). In total, Scoala mult asteptata a cuprins 107 copii cu 20 mai multi dacat in 2010, in 7 ateliere intinse pe durata a 15 zile!. Instructorii voluntari au fost de la studenti din Bucuresti (multumim MAIART, Cristi Costescu!) pana la o tanara profesoara (Livia, fata directorului de mai sus) si o mamica din comunitate (aceeasi Tamara). Multumim Livia si Tamara !. Comunitatea incepe sa se miste! Bucuria copiilor a fost dublata de bucuria ApEAL de a avea in acest an ca partener si Fundatia “Aldea Tudorache”-FAT a unui inimos consatean, Radu Tudorache, antreprenor national si om de cultura deopotriva (ce rara combinatie in Romania de azi!). Activitatile noastre din 2010 l-au decis sa fie alaturi de noi pe tot parcursul lui 2011 . Multumim Radu si FAT!

Deasemenea ni s-a alaturat cu entuziasm doamna  Larisa Popescu, administratorul firmei vecine, Piscicultorul-Crevedia, care ne-a sponsorizat  atelierul de … pescuit, evident. Unditele primite de copii, revistele, partida de pescuit coordonata de Cristi Ene si Marian Rapan au fost ingredientele unor zile perfecte. Multumim !

Nu pot sa nu multumesc deasemenea cu mult drag familiilor Andreea Radut si Mihai Dumitrescu pentru donatia care a putut permite desfasurarea Scolii.

Apropo de comunitatea care incepe sa se miste: primarul comunei, Marin Paun, care a fost alaturi de noi pe tot parcursul anului , ne-a uimit pe toti. Cu o zi inainte de inceperea scolii de vara soferul de pe microbuzul scolar care asigura venirea copiilor din toata comuna la caminul cultural, demisioneaza! In lipsa altei solutii de moment, primarul nu pregeta a se urca chiar el la volanul microbuzului si astfel inca din prima zi copiii au ajuns cu bine la mult dorita Scoala de Vara. Mulţumim domnule primar Marin Păun!  

Imediat ce am terminat Scoala de Vara am continuat cu un nou proiect: Clubul Tineretului. Cu tinerii participanti la cursurile de IT si antreprenoriat am vizitat alte 5 scoli de vara din 3 judete, ocazie cu care am vazut alte modele de organizare si am socializat cu copii din alte medii. Fie din Baragan, fie din Anglia (elevi de liceu care tin o scoala de vara in Barcanesti – Ialomita) sau din Brebu, Corbeanca si Piscu. Experienta a fost de exceptie. Multumim gazdelor noastre. Se poate vedea pe copii cum se deschid cu fiecare actiune pe care o putem face! Toamna a venit cu noi oportunitati : participarea copiilor prin deplasari ApEAL la actiuni la care nici nu ar fi putut visa: conferintele Quipa de la hotel Mariott, Cupa ambasadorului Japoniei la Go, deschiderea Lunii Japoniei la liceul Lazar Bucuresti, (Multumim Laura!) traditionala vizita la Targul de carte Gaudeamus (ii tinem aproape de carte!), etc. 

Dar iata ca inceputul toamnei ne mai aduce o realizare: inaugurarea unui frumos loc de joaca, “Bucuria Copiilor” ridicat de un grup de initiativa din satul Ciocanesti, condus de Tamara. Cu tenacitate, cu toate ca nu este de fel din Ciocanesti, conduce grupul de initiativa al satului (Fundatia PACT fiind initiator si donatorul principal) si reuseste mobilizarea prin care locul de joaca prinde viata. ApEAL sponsorizeaza si sustine acest proiect. Multumim Catalinei si  prietenilor de la Asociatia Peisagistilor din Bucuresti pentru ajutor!

Şi in satul Vizuresti Fundatia PACT initiaza (si este donatorul principal) formarea unui grup comunitar de initiativa. Acesta isi propune un ambitios proiect: ridicarea unei Casute Culturale cu ajutorul careia comunitatea si mai ales copiii sa iasa din relativa izolare. ApEAL sponsorizeaza si sustine si acest proiect. Multumim Fundatiei PACT!

In ambele proiecte de mai sus ApEAL s-a implicat deoarece acestea contribuie direct la educatia comunitara in sensul ca oamenii sunt incurajati sa faca ceva impreuna pentru comunitate iar noi ajutam.

In pragul toamnei Nelu ne ridica mingea la fileu: amenajarea gradinitei din Vizuresti conform cu principiile de educatie ale teoriei Inteligentelor Multiple-Howard Gardner. Mai simplu spus, salile de clasa (inaugurate cu un an inainte) ar fi trebuit sa arate ca o poveste. Si iata ca gasim imediat in sufletul mare al Deliei Tancau, un aliat esential. Scenograf talentat si mare iubitoare a copiilor gaseste un sponsor si impreuna cu un grup de copii din toate satele (strangem legaturile intre copii, invatam copiii sa daruiasca…) ne punem pe treaba. Nu-mi venea sa cred ca si eu care imi facea bunica desenele ca sa nu raman corigent, stateam cu rabdare cocotat pe scara si pictam peretii. Rezultatul il apreciati din fotografiile e mai jos.  Multumim Delia!

ApEAL sprijina concret o educatie de calitate pentru toti copii comunitatii indiferent de nivelul material al familiei sau etnie: doneaza sau invita donatori (Editurile Curtea Veche, Ringier) pentru zeci de lucrari practice, la care odata ajunse la biblioteca comunala au acces toti copiii si orice parinte sau  cadru didactic.    (De ex. un set de 250 fise de lucru cu copii pentru cresterea nivelului de inteligenta)  

Decembrie ne-a prilejuit implicarea in Festivalul de colinde traditionale “Hristos se naste alaturi de Fundatia FAT, organizator principal. Cand vezi emotia si bucuria copiilor care tremura urcand scarile scenei chiar in comuna lor te incalzesti automat si uiti de frigul din sala. Primarul comunei Marin Paun  remarca cu satisfactie ca anul acesta au participat cam dublu oameni fata de 2010. Poate deja v-ati obisnuit : scoala din centru nu a dorit sa participe la festival si a dus copii intr-o comuna vecina numai sa nu vina alaturi de “cealalta” scoala. Dar copiii au inceput sa inteleaga, sa judece si sa simta in termeni de bun simt: au participat cu colinde si cantece fara acordul si sprijinul scolii. Nu mica le-a fost bucuria ca au putut reprezenta satul si in fata oamenilor din comuna lor!

Doi ani de actiuni ApEAL incep sa schimbe lucrurile spre normalitate!

In decembrie 2011 Nelu ne-a ridicat o noua provocare care este doar tangenta la filozofia noastra: am putea gasi cate un Mos Craciun pentru 46 copii din comuna? Mda, asta era ceva nou (in 2010 doar am strans bani pentru cadouri la 15 copii). Am ridicat manusa si … incotro sa cautam Mos Craciuni? Mi-am propus o abordare “in afara cutiei” si am incercat unde nu aveam decat relatii foarte formale in Bucuresti: Sucursala BCR Crangasi si Primaria Sector 6. Faptul că oamenii care abea daca ma cunosc au raspuns favorabil nu m-a surprins cel mai mult: m-au coplesit cu entuziasmul lor de a fi aducatori de bucurie unor copii pe care nu i-au vazut in viata lor. Fiecare persoana a primit o scrisoare de la cate un copil si a fost Mosul acelui copil. Nu ne-a parut deloc rau ca ne-am implicat! ( La anul gandim deja o varianta mai educativa de a veni Mosul la copii. Deh, nu ne putem desprinde de rolul educativ pe care trebuie sa-l aiba fiecare actiune. Dorim un impact mai mare si pe o perioada mai indelungata a cadoului Mosului).

Multumim mult celor cativa zeci de Mos Craciuni ce au impartit bucurie copiilor din Ciocanesti.

Cam aceasta a fost pe scurt (pe scurt?) propria nuvela pe care ApEAL o scrie intr-o comunitate rurala pierduta intre campuri si resturi de Codrii ai Vlasiei.

Numai cu sprijinul dumneavoastra putem realiza in continuare aceste actiuni prin care

 sa facem diferenta in viata acestor copii din comunitatea Ciocanesti.

Exemplul pe care ApEAL l-a putut da in ceea ce priveste modul in care o asociatie se poate implica in viata unei comunitati deschizand copiilor un nou orizont, a fost inspiratie pentru implicarea si a altor organizatii in alte comunitati rurale.

Acesta este un alt scop al nostru : sa creeam un exemplu de buna practica si deocamdata am reusit prin ajutorul primit de la voi!

Sperăm să fiţi alături de noi în continuare.

Cu prietenie,

Şerban Moldoveanu,

ApEAL Bucureşti

P.S. Mare privilegiu să pot folosi în text de 23 ori cuvântul “mulţumesc” pentru a numi numai câţiva dintre susţinătorii noştri. Îl mai folosesc de câteva zeci de ori pentru acei susţinători anonimi care se ascund în spatele câte unui sufletist transfer de 2% prin trezorerie… Care a facut diferenţa şi anul acesta!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Activitatea Asociaţiei ApEAL din Ciocăneşti – 2011

  1. victoria zice:

    BUNA ZIUA!!!!
    FRUMOASE POZE!!!
    DORESC SA VA TRIMIT SI EU CATEVA, IMI DATI O ADRESA????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s